Klooninkt versus merkinkt

Het is een veel gehoorde irritatie. Originele merk cartridges van bijvoorbeeld Epson of Canon zijn enorm duur. Gelukkig zijn er alternatieven. In deze blog vertel ik daar meer over.

Je hebt drie opties. Je kunt je lege merk cartridges, zoals HP inktcartridges, laten navullen in een navulwinkel. Je kunt ze ook zelf navullen met een navulpakken. Of je kunt klooncartridges kopen. Dat zijn cartridges van een ander merk dan dat van je printer.

Kloonmerken

Het bekendste kloonmerk is het huismerk van 123inkt.nl. Maar onder andere ook Hema en Kruidvat hebben hun eigen klooncartridges. Daarnaast zijn er nog merken die door meerdere winkels worden verkocht, zoals Pelikan en WeCare. Niet voor iedere originele cartridge is een alternatief van een kloonmerk te vinden. Op zoek naar klooninkt? Noteer dan het type cartridge, zoals HP364 inkt, en het type nummer van de printer als je op zoek gaat naar een alternatief. Met kloonkinkt kun je gemiddeld zeventig procent besparen op je inktkosten. Hoeveel je precies kunt besparen hangt af van je printer en je cartridgeserie die je gebruikt. Helaas is niet voor iedere cartridgeserie een kloon te vinden. Zo is het voor veel producten van Canon moeilijk om klonen te vinden.

Verschil kwaliteit

De Consumentenbond heeft een enquête gehouden onder 4000 printergebruikers. Daaruit blijkt dat bijna iedereen tevreden is met de afdrukkwaliteit zowel in kleur als zwart-wit, zowel wanneer men originele inkt als klooninkt gebruikt. Met originele inkt zijn de kleuren wel iets levendiger en is het zwart net iets zwarter dan met klooninkt. Maar dat zie je pas als je de twee verschillende afdrukken naast elkaar houdt. Wil je gewoon een routekaartje of een concertticket printen, dan is de kwaliteit van kloonkinkt ruim voldoende.

Problemen

De kans op problemen is met een klooncartridge wel iets groter dan met merk inkt. Heb je problemen met een kloon cartridge, bijvoorbeeld omdat de printer de cartridge niet accepteert? Neem dan contact op met de fabrikant van de kloon. Die weet vaak een oplossing en zo niet, dan heb je recht op een nieuwe cartridge.

Zelf navullen

Je kunt ook zelf je cartridges navullen. Hier voor zijn speciale cartridge na vul setjes te koop met speciale inkt en spuitjes. Dit is heel erg goedkoop maar je hebt wel de meeste kans op problemen. En je moet niet bang zijn voor een beetje geknoei.

Online vergelijken

Als je toch een originele cartridge wil kopen, vergelijk de prijzen dan goed. Uit de prijspeiling van de Consumentenbond blijkt dat je voor sommige cartridges van het zelfde merk wel twee keer zo veel betaald in de ene winkel dan in een andere winkels. En wil je echt goed kunnen vergelijken? Kijk dan online, daar heb je de meeste keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *