Incasso bureau voor zowel zzp als MKB interessant

Wanneer je een bedrijf hebt dan heb je te maken met klanten en facturen. Of je nu producten aanbiedt of diensten verleent, voor iedere ondernemer is een incasso bureau kennen een uitkomst. Want vroeg of laat komt er een klant die gewoon zijn factuur niet wil betalen. Je hebt je product of dienst al wel geleverd, maar je krijgt je geld maar niet. Dit is heel vervelend, zeker wanneer jijzelf wel de factuur van jouw leverancier moet betalen.
Hoe ga je hiermee om en wat kan een incassobureau hierin betekenen? Het antwoord op die vraag, en tips voor factureren, lees je in dit artikel.

Een incasso bureau lijkt een grote stap maar is dit niet

Wanneer je nog niet eerder een incassobureau hebt ingeschakeld, lijkt dit een grote stap. Je moet echter beseffen dat het normaal is in de zakenwereld. Het is juist niet normaal wanneer jij niet achter je geld aangaat. Je hoeft dit ook niet zelf te doen, afhankelijk van hoe je jouw debiteurenbeheer hebt geregeld, schakel je na de laatste herinnering gewoon het incasso bureau in. Zij pakken de rest voor je op. Of het nu om grote of om kleinere bedragen gaat, maakt geen verschil. Het zijn soms juist de wanbetalers die een rekening van 100 euro of minder niet betalen omdat ze denken dat jij er toch niets mee gaat doen. Laat de wanbetaler er niet mee wegkomen en schakel een incassobureau in.

Voorkomen is beter dan genezen

Een goede administratie erop na houden is belangrijk, dit voorkomt dat het zover gaat dat er een incasso bureau aan te pas moet komen. In deze alinea volgen een aantal tips die ondernemers aanhouden om een spoedige betaling te ontvangen. 

  1. Spreek duidelijke voorwaarden af en hanteer een korte betaaltermijn. Een betaaltermijn van 14 dagen is heel acceptabel tegenwoordig. 
  2. Weest stipt met herinneringen sturen, dus na 14 dagen niet betaald? Herinnering één. Na 7 dagen nog niet betaald? Herinnering twee. Daarna nog geen geld op je rekening? Aanmaning met benoemen dat de factuur naar jouw incassobureau gaat en dat daar kosten voor de klant aan verbonden zijn. 
  3. Ga alvast in gesprek met een debiteurenbeheerder of incassobureau. Zo maak je voor jezelf het factureringsproces al duidelijk. Nog voor je een incasso bureau nodig hebt, kun je al een goede samenwerking regelen.

Debiteurenbeheer of incasso bureau

Wanneer het op factureren en jouw debiteuren aankomt, heb je twee opties. Je kunt het eerste traject zelf doen of je kunt vanaf het versturen van de factuur je debiteurenbeheer uitbesteden. Een debiteurenbeheerder doet nog meer dan een incassobureau, maar vraagt vaak wel een maandelijkse vergoeding. Daarentegen is een incasso bureau in veel gevallen no-cure-no-pay of zelfs gratis aangezien zij hun vergoeding van de wanbetaler krijgen. Een debiteurenbeheerder neemt meer zaken uit handen, je kiest dit als je zelf geen tijd of energie aan je administratie wilt besteden. 

Software en mensenwerk

Hoewel voor debiteurenbeheer goede software bestaat, kan software niet de rol van een incassobureau overnemen. Dit is en blijft mensenwerk. Een incasso bureau biedt vaak goede software waar jij de status in kunt zien. Echter een incassobureau zoals Incassonet heeft mensen in dienst voor bijvoorbeeld de procedures opstarten of een deurwaarder sturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *