Hout: een echt oermateriaal

De bouw industrie gebruikt heel veel verschillende soorten bouwmateriaal. Bouwmaterialen hebben verschillende kwaliteiten, en daarom is ieder stukje gebouw gemaakt van een ander materiaal. Staal voor de draagconstructie, glaswol isolatie en baksteen als afwerking. Architecten vragen om advies bij constructeurs naar de materiaaleigenschappen van het materiaal in hun ontwerp.

De meest voorkomende materialen zijn beton, staal en hout. Ieder materiaal heeft zijn eigen sterkte, gewicht en levensduur. Hier onder de voor- en nadelen van deze materialen.

1. Staal

Staal is een legering van ijzer en koolstof. Het kan ook zijn dat er andere legeringen aan staal zijn toegevoegd. Door de lage koolstofwaarde is staal duurzamer en sterker dan ijzer. Roestvrij staal is een soort schaal dat is beschermd tegen oxidatie door een laagje chroom. Omdat het zo sterk is maar nog steeds lichtgewicht, is het materiaal geliefd door architecten en constructeurs. Veel moderne hoogbouw heeft daarom een skelet van stal. Staal kan in iedere omgeving worden toegepast. Indien er wordt gekozen voor een verbinding met moeren en bouten, kan er demontabel worden gebouwd. Dat betekent dat het stalen skelet later eventueel weer uit elkaar gehaald kan worden en er gericht onderdelen kunnen worden vervangen. Een grote pre voor een duurzame bouwmethode!

 2. Beton

Beton is een composiet materiaal gemaakt van grove en fijne toeslagmaterialen (grind, gebroken steen, etc) dat wordt verbonden door een liquide bindmiddel zoals cement. Een veel gemaakte taalfout is ‘beton dat moet drogen’, in plaats van ‘beton dat uithardt’. Portland cement is het meest voorkomende cement en gemaakt van een fijne poeder, wat resulteert uit de productie van zandsteen en kleiachtige materialen die kalk bevatten. Om de draagkracht van beton te verhogen voegen bouwers vaak stalen kabels toe: gewapend beton. De waterdichtheid van beton maakt het tevens ideaal om funderingen mee te maken. Toch kiezen we steeds vaker voor alternatieven voor beton. Beton is immers niet duurzaam. Het kan niet door de natuur worden afgebroken en is daarmee erg vervuilend voor het milieu.

3. Hout

Hout is misschien we het oudste bouwmateriaal dat bestaat en wint de laatste jaren in populariteit. Bouwen met hout is imers duurzaam: het is een ecologisch materiaal die je altijd kan laten teruggroeien. Andere voordelen van hout is het lichte gewicht en de isolerende werking. Daarnaast kan hout zowel druk als trekkrachten aan. De mogelijkheden om te bouwen met hout groeien. Waar we vroeger afhankelijk waren van de lengte van een boom voor de lengte van een balk. Tegenwoordig weten we hoe we balken kunnen verlijmen (gelamineerd hout) waardoor we enorme overspanningen kunnen maken. Ook kunnen we met hedendaagse technieken huizen als grote puzzelstukken produceren in de fabriek. Deze hoeven op de bouwplaats dan alleen nog maar in elkaar geschroefd te worden!

We leven in een interessante tijd, waarin we teruggaan van vervuilende materialen naar ons oer-bouwmateriaal: hout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *