Een betonnen fundering wapenen? Doe het met betonijzer!

betonijzer

Wanneer we het over betonijzer hebben, dan hebben we het over het algemeen over staven, kabels of netten van staal. In die hoedanigheid wordt betonijzer als ideaal materiaal gezien om een fundering die verder uit beton bestaat te wapenen. Wapenen betekent hierbij simpelweg verstevigen en wel zodanig dat de kans op schade of zelfs het gevaar tot instorting tot een absoluut minimum wordt gereduceerd.

betonijzer

Om deze redenen moet een betonnen fundering altijd worden gewapend

Dat voor de fundering van gebouwen vaak voor beton wordt gekozen is uiteraard niet voor niets. Beton is namelijk een oersterk materiaal dat ook nog eens zeer goed in staat is drukkrachten op te vangen die op een gebouw vrijkomen. Beton heeft echter ook een tekortkoming. Deze bestaat eruit dat het trekkrachten niet goed kan weerstaan. Daarom is het nodig om een betonnen fundering te wapenen met betonijzer. Doe je dit niet, dan zouden er te snel scheuren in het beton ontstaan. Het voortbestaan van de fundering kan dan niet meer gegarandeerd worden.

Over de kosten die komen kijken bij betonijzer

Betonijzer is dus een cruciaal onderdeel van de fundering van een gebouw. Kwalitatief moet dit materiaal dus uitstekend zijn. Dit maakt dat betonijzer niet per se goedkoop is. Welke prijs je er uiteindelijk voor moet betalen hangt van een aantal factoren af. Zo heeft de hoeveelheid wapeningsmateriaal die je nodig hebt natuurlijk een directe invloed op de te betalen prijs. De vorm van het beton heeft verder ook impact op de kosten die je maakt, net als welke variant van wapening je uiteindelijk kost. Wat dit laatste betreft heb je namelijk de keuze voor losse wapening en prefab wapening. Het verschil hierbij is dat losse wapening nog door jou moet worden gevlochten tot betonijzernet, terwijl dit bij prefab wapening al voor je gedaan is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *